Tegenwoordig gaan de meeste bestanden digitaal van de ene gebruiker naar de ander en als je niet uitkijkt, heb je zo jouw hele harde schijf vol staan met allerlei bestanden. Het overzicht ben je misschien allang kwijt. Dat is natuurlijk niet handig. Je bent dus op zoek naar een duidelijke structuur in jouw bestanden. Het kan nogal lastig lijken, misschien probeer je elke keer dingen maar houd je je er uiteindelijk toch niet aan. Met de volgende tips creëer je met gemak meer structuur.
Maak het kiezen van een locatie een gewoonte
Je kent het wel, je slaat een bestand op en klikt gewoon domweg op ‘opslaan’ zonder echt te kijken naar waar je hem dan opslaat. Vervolgens ben je het bestand kwijt en had je gewild dat je even aandacht had besteed aan het kiezen van een locatie. Neem daarom die paar seconden elke keer om een plek te kiezen. Of dit nou een usb stick is of je algemene map met documenten, als je al bewust kijkt naar waar je een bestand plaatst, wordt het makkelijker om jezelf aan te leren om hier meet structuur in te brengen.
Maak een mappenstructuur
Natuurlijk is één map voor al jouw documenten niet genoeg. Maak duidelijke mapjes, met daar weer sub mappen in. Zeker voor school of werk is dit erg handig, omdat je zo heel specifiek een locatie kan kiezen voor elk bestand. Zo heb je veel overzicht, kun je alles altijd makkelijk vinden en raak je nooit meer in de knoei met een wirwar aan documenten. Kijk een beetje wat goed werkt, maak nieuwe mappen aan als je merkt dat je het toch nog nodig hebt en speel een beetje met wat voor jou het fijnst werkt.
Dingen printen
Wat is de beste manier om bestanden niet meer kwijt te raken? Ze uitprinten! Het is een ideale oplossing voor documenten die je niet per se digitaal nodig hebt, maar als er wel belangrijke informatie op staat. Print natuurlijk niet alles, want zo raak je gemakkelijk het overzicht weer kwijt. Maar print alleen de echt belangrijke dingen uit. Bewaar dit dan allemaal in een map die je goed bewaart. Label de verschillende mappen en categorieën vervolgens ook. Gebruik jouw label maker samen met jouw Dymo labels (bijvoorbeeld de Dymo 11356) en maak er een duidelijk systeem in. Overdrijf dit niet, maar wat uitgeprinte documenten kunnen geen kwijt. Als je gemakkelijk digitale bestanden kwijt raakt, is dit wel een geschikte oplossing.