Thuis revalideren van een operatie doe je zo

thuis revalideren

Als je geopereerd bent, is de kans groot dat je na jouw ziekenhuisbezoek nog een aantal dagen of zelfs weken moet herstellen. Aan het begin kan dat best wel spannend zijn, omdat je niet meer in de veilige handen van het ziekenhuis bent. Nu moet je er zelf voor zorgen dat je rustig herstelt en weer de oude wordt. Natuurlijk hangt het er een beetje vanaf wat voor operatie je gehad hebt, maar de volgende tips zullen zeker helpen bij jouw herstel thuis.

Bereid alles goed voor

Het is niet fijn als je thuiskomt na jouw operatie en eigenlijk alles nog klaar moet maken voor jouw herstel. Zorg er daarom voor dat vóórdat je vertrekt naar het ziekenhuis, je alles al klaargemaakt hebt voor het moment dat je weer thuis bent. Je weet namelijk niet hoe je je voelt na de operatie en kan daarom beter goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat, als je niet goed zal kunnen lopen, je ergens beneden een slaapplek klaargemaakt hebt zodat je niet de trap op en af hoeft.

Vraag of iemand voor je wil zorgen

Veel mensen doen dit liever niet, maar het is helemaal niet erg of raar als je aan bijvoorbeeld een familielid vraagt of hij of zij voor je wil zorgen. Ook een goede vriend of vriendin zal dit heus wel voor je willen doen. Ook al is het maar voor een dag, het is toch fijn als er iemand is die jou bijvoorbeeld kan helpen met opstaan en aankleden, eten maken, ga zo maar door. Voel je echt niet bezwaard om te vragen om hulp, want je bent tenslotte een ingreep ondergaan en dan is het vragen om hulp echt niet gek.

Zorg voor de juiste middelen

Heb je wel de juiste middelen in huis die jou gaan helpen met zo goed mogelijk herstellen? Je hoeft natuurlijk niet meteen een stethoscoop in huis te halen, maar dingen zoals een thermometer en een medicijndoos zijn toch wel prettig om in huis te hebben. Meet regelmatig je temperatuur. Als er iets mis gaat kan het namelijk zo zijn dat je koorts krijgt (of verhoging) en dan weet je dat je naar het ziekenhuis moet. Zorg dat je een spiegel opbouwt met de pijnstillers, zodat ze de hele dag lang goed werken. Als je iets hebt in de buurt van jouw mond of keel, zorg voor genoeg koud eten en vloeibare dingen die je gemakkelijk kunt eten en drinken zonder dat je jezelf bezeert.